2014. szeptember 12., péntek

A textil pelenkák mosása, öblítéseÉrdekel, hogy a pelusok miért nem szeretik a kemikáliákat? Elmondom miért nem szabad bolti mosószert, mosóport és öblítőt használni, nem csak a pelenkák mosásához, hanem úgy általában sem. Ezek a kereskedelemben kapható szintetikus szerek közül az egyik legveszélyesebb környezet romboló hatású termékek, melyek élővizeinket a leginkább károsítják. Mi sem vagyunk védve ellenük!

A mosogatószereken és mosóporokon általában ez áll: " anionos felületaktív anyagok x% és nemionos felületaktív anyagok <5%".Ezek tenzidcsoportok, amik rengeteg mindent takarhatnak.
 
Az anionos tenzidek csoportjába tartozik pl. a bizonyítottan allergén, mégis mindenben megtalálható SLS (Sodium Lauryl Sulfate és Sodium Laureth Sulfate). A nemionos tenzidek általában enyhébb hatásúak, így a legtöbb ipari készítménybe csak mutatóba kerülnek, pedig nem mindegy, hogy milyen mosószer marad a szövetek szálai között, pláne ha olyan részre kerül a ruhadarab, ahol fokozottabb az izzadás vagy a nedvesség. Ilyenkor oldódik ki a mosószer pont a bőrre, ahonnan felszívódik és súlyos problémákat okozhat!

Érdemes tehát olyan szert használni a mosáshoz is, ami bőr- és emberbarát (a környezetbaráton kívül...)!

Gondolj bele! Ha egy hétköznapi mosószerrel mosol, akkor öblítő nélkül is illatos marad a ruha...Ennek ellenére sajnos az öblítő is kellék manapság a fürdőszobák polcain. Pedig ezek maradványai okoznak számtalan allergiás reakciót, melyekre gyakran nem is gondolunk.
 
Az öblítő hatóanyagai bevonatot képeznek a szövet szálain, ettől a ruha puha és illatos lesz, és a szintetikus anyagok elektromos feltöltődése is csökken. Az  agyonreklámozott „mű puhaságnak és illatnak” azonban ára van!

Polifoszfátok, optikai fehérítők vannak bennük, melyek irritálhatják a bőrt, allergiát okozhatnak. Mivel a pelenka közvetlen a bőrrel érintkezik, illetve a csecsemők a ruháikat és más textíliákat, például a plüss állatkákat is a szájukba veszik, ezért egyáltalán nem mindegy, hogy milyen vegyszermaradék kerülhet be ily módon a szervezetükbe.

Pelenkák esetén mindezeken kívül további hátrányuk, hogy 20 %-kal csökkentik a textília nedvességfelvevő képességét, így a konyharuhák, törölközők, fehérneműk illatos öblítése többet árt, mint használ. 

-  Oké, hallom is, de csak kell mosni és az öblítő helyett is kell valami, ha már külön rekesz van neki fenn tartva a mosógépekben. :)
    A legolcsóbb és legegyszerűbb út a tisztaság felé filléres kövekkel van szegélyezve:  mosószóda, folttisztító só, mosódió és a hagyományos, jó öreg mosószappan. A legkézenfekvőbb öblítési mód pedig az, ha ecetet (10 %-osat, vagy almaecetet) löttyintesz az öblítő rekeszébe. 

    Ha idegenkedsz a szagától, -bár nem érződik a száraz ruhákon, főleg, ha a friss levegőn szárítjuk őket- érdemes kipróbálnod 1:1 arányban vízzel hígítva, 5-10 csepp illóolajjal megbolondítva. Nagyon fontos, hogy tiszta, kőolaj mentes illóolajat válassz, mivel a mesterséges illatanyagok szintén rombolják  a környezetünket, allergiát okozhatnak és agykárosító hatásuk is van(!). 
     
    Az ecet minden textília öblítésére alkalmas, színélénkítő-puhító hatású, ne higgy hát a rémhíreknek és a csalfa reklámoknak. NEM ártalmas sem a bambuszra, sem a gumírozásra. Nem áztatunk benne, csak öblítünk.

     Azt jó tudni, hogy ha huzamosabb ideig nem használsz vegyszereket, nem érintkezel mű illatokkal, akkor annyira kitisztul majd a szaglásod, hogy a természetes mosószerek illatanyaga és pár csepp illóolaj már elég illatossá fogja tenni a ruháidat, ez is csak szokás kérdése, ráadásul annyira borzasztónak és töménynek fogod érezni a mű öblítők, parfümök szagát, hogy alig bírod majd elviselni :D 

  Nosza, mosásra fel!!!  Én a helyetekben elajándékoznám a bolti mosószereimet olyannak, aki még nem tudja, hogy milyen hatással vannak ezek a szerek az emberre és a Földre. Természetesen felhívnám a figyelmét, hogy milyen káros... lehet, hogy elültetitek a bogarat a fülében és hamarosan eggyel több ember indul el a vegyszermentes háztartás és gyereknevelés útján! :)

    Így már remélem érthető miért nem szeretik a mosható pelusos szülők a kemikáliákat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy megosztod a tapasztalataidat!