2014. március 12., szerda

A nagy kalkulációValamelyik nap unatkoztam, és az egyik feltörekvő pelenkás oldalon - milyen fura, hogy mostanában már ilyenek is vannak - kitöltöttem egy kalkulátort a pelenkázás várható költségeiről.

Nem igazán kellett meggyőznöm magam arról, hogy a mosható a jobb, de azért bennem volt a kisördög, hogy valami nagyon ütős adattal is alá tudjam támasztani mindezt, hátha valakit a környezetterhelés mértékének jelentősége önmagában nem nyűgöz le. (Mint köztudott, egy-egy csecsemő átlagosan 6–10.000 műanyag pelenkát használ e!!! Korábban, a régebbi mosható pelenkákból a széklet- és vizelet-tartalom a csatornába jutott, amit megtisztítottak, az egyszer használatos termékeknél viszont ezek is a szeméttelepre kerülnek, ami egészségügyi szempontból nem igazán megnyugtató. És akkor még nem beszéltünk az előállításuk fa/cellulóz/papír és VÍZ szükségletéről, az egészségügyi kockázatokról, és arról, hogy gyakorlatilag sosem bomlanak le!!)

De félretéve most mindezt, vissza a kalkulátorra. Tehát addig próbálgattam a különféle beállításokat, míg kijött a fenti végeredmény.

Egyértelmű győzelem az eldobhatók felett. :)

Napi 3 eldobós pelenkával, a boltokban kapható legolcsóbb (leakciózott) pelusárral, és tényleg csak minimális törlőkendővel számolva is a mosható jött ki olcsóbbra! Ha tehát figyelembe vesszük, hogy az első fél évben nem hogy naponta, inkább óránként fogy el 3 pelus, de ha szerencsések vagyunk, csak egy fél délelőtt alatt, inkább a napi 6-8, ami elmegy naponta, meg hozzávesszük, hogy testvérek esetén az összeget duplázni, triplázni is kell, akkor máris fel kell szorozni egy kissé a végösszeget, így már nem kérdés, miért választják egyre többen a moshatót!

 Szerintetek helytálló a fenti kalkulációm?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy megosztod a tapasztalataidat!