2013. október 11., péntek

Levélváltás


A napokban megkeresett egy kismama az alábbi tartalmú levéllel:

"Kedves Andi!


Olvasgatom a blogod egy pár napja és egyre elkötelezettebb híve vagyok a természetes megoldásoknak! Bár még csak 4 hónapos terhes vagyok, már elkezdett működni bennem a fészekrakó ösztön és egyre jobban érzem, hogy nem maradok le semmiről, ha nem állok be a sorba pelenkáért, ahogyan a nagy átlag, hanem a magam útját járom ebben is. Manapság mindegy, hogy gyerekről vagy nem gyerekről van szó, rengeteg dolgot eladnak nekünk, amitől nem lesz jobb vagy könnyebb nekünk, csak elhitetik velünk. Az egész világunk egy nagy átverés.

Emiatt érzek egyre nagyobb késztetést, hogy a bio ételek, a naturkozmetikumok és a vegyszermentes háztartásvezetés mellett a mosható pelenkázásba is belevágjak és apránként kiszakadjak ebből a bűvkörből. A blog értékes információi alapján biztos vagyok benne, hogy nem nagy ördöngösség ez az életmód, csak elkezdeni nehéz. Mi lenne az első, ami eszedbe jut egy hasonszőrű kismama elmélkedéseire, gondolod, hogy menne, amit nagy vonalakban felvázoltam magamnak?

X.Y., az ország dél-nyugati szegletéből"

Kedves - nevezzelek így - Dóri! 


A lehető legjobb időben vagy világmegváltó gondolataiddal, hiszen bőven van még lehetőséged jól átgondolni, míg a babád világra nem jön, hogy melyik variáció a neked legjobban tetsző.

Azt javaslom, hogy tájékozódj, fórumozz a témában, olvass utána akár a külföldi irodalomban is, ha megteheted, hiszen az enyém csak egy vélemény a sok közül. Hidd el világszerte milliók képesek arra, ami sajnos a mai magyar viszonyokban még mindig szentségtörésnek számít. Még akkor is, ha nem mindig engedhetik meg maguknak az anyukák az agyonhirdetett gyerekholmikat, vagy akár a pelenkát, de mégis azt hiszik, valamiről lemaradnak, ha nem vesznek és vesznek a reklámok ellenére. Ez egy nagy átverés valóban, de sokaknak megfelel ez a mártix...

Kevés a hozzád hasonló érett anyuka, aki már a legelején belelát a hazug és álszent bababizniszbe. Mert szép és jó, hogy kényelem mindenek felett, meg hogy a legjobbat akarjuk a gyerekünknek, de nem mindegy milyen áron. 

Ha csak töredékét valósítod meg annak, amikre utaltál, gyermeked máris hétmérföldes csizmában fog ellépkedni a sok agyoncukrozott, agyonvegyszerezett és műanyagmérgezésben szenvedő kortársa mellett, akiket sajnos saját szüleik kárhoztatnak minderre a cukros üdítőkkel, Danonino joghurtokkal, multi pénztárnál a polcról leemelt csokikákkal, otthon meg a fluoridos fogkrémmel, könnymentes samponnal és társaival.

Pár dolog amit hirtelen tudok neked mondani a mosható pelenka használattal kapcsolatosan, mikre figyelj oda:

Érdemes elkezdeni a használatot a lehető legkisebb korban, hogy ezt tanuld meg Te is természetesnek. Később ahogy egyre több rutinod lesz, úgy egyre többet fogjátok majd ezt a megoldást használni, tehát ha lesznek is kudarcok, ne add fel. Ennek is vannak trükkjei, amiket csak magadnak tudsz megtapasztalni, ezért sem írok szándékosan márkákat, mert sokszor nem azon múlik, hanem inkább a rátermettségen, gyakorlatiasságon! Ahány moshatót elhasználsz egy nap, annyival kevesebb eldobhatóra lesz szükséged, tehát azzal, hogy újrahasználod őket, máris spóroltál. Így pár hónap alatt teljesen át lehet állni, addigra úgyis elfogy a rokonoktól kapott szeretetcsomag, és Ti is tudtok pár darabonként a bevált pelusokból vásárolni.

Ha fontos számodra, hogy a pelenkákat végig tudd használni a szobatisztaságig, akkor egyméretest javaslok. Bár esetedben én inkább arra hajlanék, hogy nem fogsz megállni pár darabnál, mert Te is szeretni, mi több, imádni fogsz újabbnál újabbakat kipróbálni, tehát vegyél méretezett fajtákból is S és M méretűt. Kezdésnek elég pár darab is, mert könnyen lehet, hogy valami más menet közben jobban megtetszik. Ezzel az anyagi részére is eljutottunk.

Nem muszáj, sőt szerintem TILOS próba nélkül teljes kezdő készletet venni. Ha kevés a kezdő összeg, amit rá tudsz szánni - és hát elejében minek is ölnél bele többet -, akkor lehet felesben használni eldobhatóval a napi menetrendtől függően azt a pár darabot, amit próbának megveszel. Vagy pl. sokan szeretik a prefold és valamilyen pelenka külső, pl. gyapjú külső kombinációkat is (ez azért jó, mert tényleg minden természetes benne, viszont néha-néha lanolinozni kell a külsőt, tehát foglalkozni kell vele). Ezekből tényleg elég pár darab, inkább betét kell hozzá.

A minőség tekintetében nagyon jól állunk, a mai modern anyagok nem foltosodnak, szagosodnak, tehát a kezelésüket tekintve felesleges anyáink idejére hivatkozni. Akkor nem volt más megoldás, ma meg lenne, hogy az ártalmakat kikerüljük. Ehelyett csak a saját kényelmünkre hivatkozunk, a gyereké meg le van xarva. Már bocsánat. A műanyag eü. betét is irritál 2 nap múlva, mit érezhet szegény gyerek két év után? Még jó, hogy akkorra tanul meg beszélni... Pelenkakiütés, ekcéma, gombás fertőzés folyamatos a műanyagokban, a többi, láthatatlan hatásról nem is beszélve (köztudott a műanyagok környezetünkre és a hormonrendszerre gyakorolt hatása, stb.). Valóban ez lenne a modern kor ideális megoldás? Kétlem.

A rémhírekkel ellentétben a melléfolyásos dolog nem gyakori, inkább erősen típus függő és az eldobható fajtáknál sincs máshogy, ne legyenek kétségeid! Tapasztalatom szerint a nyakig xaros esettanulmány csak a moshatók ellen íródott cikkek szerzőinek, azok közül is azok fantáziájának szüleménye, akik még nem próbálták ugyanezt eldobhatós pelenkánál, ahol ugye a kiszabadítást követően még azt is meg kell oldani, hogy a csomag valahogy a szemetesbe kerüljön több méretnyi zacskó árán. Mindezt a moshatósnál tudniillik a pelenkára helyezett papírbetét, meg egy gyors tusolás megoldja. :) 

De komolyan, a kifolyás a moshatóknál sokkal ritkább, mint a műanyag pelusnál, hisz arról gyakorlatilag lefolyik a cucc, míg a mosható pelus textil, ami megtartja. Ázás elképzelhető, ha nincs bennük elegendő betét, de ez legalább jelzi, hogy illene cserélni és nem 8 órát benne pállni hagyni a gyereket. De ha nagyon aggódsz az ilyenek miatt, akkor érdemes olyan típust választani, aminek dupla combgumizása van.

Itt és most biztos van pár olyan dolog, amiről még nem hallottál, de ha utánanézel, nem bonyolult dolgok ezek. Gyerek mellett amúgy is állandóan mosunk, így hamar összegyűlik egy-egy adag, amibe a kiöblített pelusokat, még ha csak pár darab is, bele lehet tenni.. A világért sem kell tehát ezért külön mosást indítani, mert hát ugye ez egy megszokott ellenérv. 

Mindenre elmehet a víz, még az eldobható pelenka gyártására is(!), de hogy mossunk vele egy újra felhasználható terméket, azt azé ne már...Még megszólnak a szomszédék, meg a család :)

Számítások találhatók a neten, hogy a mosható pelenka már egy gyereknél is jóval olcsóbb (pelenka ára, víz, természetes mosószer, villanyszámla költséggel együtt is), mint az eldobhatós, több gyereknél meg pláne. Egyáltalán nem nehezebb ráadni, mint az eldobhatót és csak nem mindenféle vegyszer aszalja a babapopsit 2-3 éven keresztül.

A lényeget, hogy itt valójában a szülőknek kell kiszabadulni a saját fogyasztási csapdájukból, és ne a gyerek igényei mögé bújva, mindenfélét összevásárolni, kevesen látják! Nem a gyerekünket neveljük ezáltal, hanem saját magunkat!!! Remélem meggyőztelek róla, hogy helyes irányba indult el a benned rejtőzködő anyatigris! Sok sikert az életmódváltáshoz!

PelenkaGuru

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy megosztod a tapasztalataidat!