2013. szeptember 4., szerda

Összefoglaló a nagy elhatározáshoz!

 
Félbe maradt a sorozat, amit a kezdő moshatózó mamiknak ígértem. Hogy ismét képbe legyünk, bevezetőül lássuk röviden a manapság általánosságban pelenkaként ismert eldobható "papír" pelenka káros hatásait, csak hogy tudjuk mi az, amit el szeretnénk kerülni:
"A ma használatos nadrágpelenkák belsõ, fátyolszerű cellulózrétege bevezeti a folyadékot a pelenka belsejébe, ahol a vattaszerű cellulózbetét helyezkedik el, amely jól duzzadó nátrium-poliakrilát granulátummal van összekeverve." Ez olyan vegyszer, ami ugyan megköti a nedvességet, de több száz év, mire lebomlik a környezetben, addig is szennyezve azt. A nagy nedvszívó tulajdonságú, „tökéletes" pelenkák – a teljes biztonság érdekében – víztaszító külső réteggel vannak ellátva. (Tehát akkor az eldobható pelusokban is van "nejlon", vagy "gumibugyi" csak anyuka meg apuka nem látja, így azt hiszi, hogy nincsen)!
 
A nátrium-poliakrilát használatát a tampongyártásban már évekkel korábban felfüggesztették, mert bebizonyosodott, hogy toxikus sokk szindrómát okoz. Gyermekek körében hasonló vizsgálati eredmények még nem állnak rendelkezésre (vajon miért nem, ez senkit nem foglalkoztat, vagy egyszerűbb nem feszegetni a témát?). Hogyan feltételezhetjük, hogy két-háromévnyi folyamatos használat nincs hatással az egészségre, ha a menstruációs ciklus alatt meg mégis?!? A nedvszívó poliakrilát zselé viszonylag új anyag, a tampongyártás kivételével nincsenek még adatok a hosszútávú hatásaira vonatkozóan, a megfigyelések szerint ugyanakkor súlyosbíthatja az asztmás tüneteket, sőt okozhatja is! Ráadásul nedvesség hatására légmentesen zár, ezért a kisfiúk herezacskójának hőmérséklete eldobhatóban magasabb. (Rá lehet keresni a neten ez hogyan okoz majdan terméketlenséget!)

Elég rémisztő eddig is, ráadásul nincs is még vége! Lássuk tovább:

Az eldobható pelenkák gyártása folyamán a cellulózrostokat klórgázzal fehérítik, és a folyamatban organoklór vegyületek keletkeznek, melyek közül az összes élőlényre a legmérgezőbb a dioxin. Ilyen maradványok minden(!) eldobható pelenkában kimutathatók! (Ezzel szemben a mosható pelenkák vegyszermentesek, mert mosásuk is természetes szerekkel történik a bolti mosószerek helyett!)

A műanyag pelenkák elterjedése óta ugrásszerűen megnőtt a pelenkakiütések száma. A nedvszívásuk ugyanis hiába nagyobb, ezeket is cserélni kellene 3-4 óránként (mint az egészségügyi okokból a moshatókkal is ajánlott). A nagy nedvszívás és a magas költségek miatt azonban ez sokszor elmarad, sokan napi 2-3 pelenkát használnak csak el, és ez bizonyítottan nem tesz jót a bőrnek. Ráadásul milyen rossz lehet a kicsinek a pisivel teli nehéz csomagot cipelni! Sőt a nedvszívó zselé nemcsak a pisit szívja be, hanem a baba bőréből is elvonja a nedvességet, így könnyebben alakul ki pelenkakiütés, melyet szinte már a pelenkázás szükségszerű velejárójaként ismerünk el, és különféle - míly meglepő - kőolaj tartalmú mérgező krémekkel igyekszünk eltüntetni...

A korszerű mosható nadrágpelenkák nedvszívása nagyobb, mint a hagyományos tetrapelenkáké. Anyaguk más, mint a korábbi, nehezen tisztítható textilpelenkáké volt, ezért használatuk nem igényel különösebb odafigyelést. Bennük - a hiedelemmel ellentétben - nem ázik fel a baba bőre, mivel folyamatosan szellőzik, ezért a pelenkakiütés is ritkán fordul elő, krémezni is szükségtelen.

A mosható pelus egészségesebb. Szebb, pihe-puha, korszerű, természetes anyagokból készül, biztosítja az ortopédiailag helyes lábtartást, nem "dunsztolódik" be benne a baba feneke, mivel légáteresztő PUL anyagból készül, a nedvszívó része pedig antiallergén textil. Mosni ugyan kell, de valamit valamiért! A mai automata mosógépekkel ráadásul nem nehezebb kimosni ezeket, mint kidobni a szemetesbe! És ha jól utánaolvas az ember, megtudja, hogy vasalni, sőt főzni sem kell a pelusokat, nem is szabad, csak kimosni, megszárítani és már fel is adható újra meg újra!

Eddig a tényszerű összehasonlítás. Mindenki maga kell, hogy eldöntse akarja-e használni! Ellenvéleményt csak olyan embertől szabad elfogadni, aki használta is! Mert általában azok vannak negatív véleménnyel róla, akik még nem is próbálták, nem látták a gyakorlatban, vagy nem voltak gyakorlatias használók (megvették, de nem olvastak utána, hogyan kell használni, mosni, nem próbálták variálni, tanácsok szerint használni, így magukban csalódtak, nem a pelenkákban). Mindig azok becsmérlik le a moshatót, akiknek csak elképzeléseik, tévhiteik vannak velük kapcsolatban. És akik ismeretlenül ellenzik, vajon mi okból teszik? Ne legyünk már szolgai módon vásárló fogyasztók, ha már a gyermekünk egészsége múlik rajtunk!

Ezen bárki által könnyen ellenőrizhető információk ismeretében hogy merülhet fel egyáltalán épelméjű emberben, hogy az eldobható pelus a normális? Ha eltekintünk az árától (és ne mondja már nekem senki, hogy az unus-untalan ismételgetett "jajjaj milyen drága beszerezni a textilből a készletet" kifogás megállja a helyét, mert az feleannyiba sem kerül, mint az első fél év papírpelusa!), arra senki nem gondol, hogy egy modern, felvilágosult és felelősségteljes anyukának meg sem fordul a fejében, hogy egy ilyen környezetromboló termékért sírjon. Aki babát vállal, annak kutyakötelessége a gyereke jövőjére gondolni! Épp eléggé kilátástalan így is. Sok sikert mindenkinek a tudakozódáshoz!

Persze mindenki más, akinek a műanyag pelus kell, használja azt, ha mindezen információk birtokában van hozzá gusztusa. De aki környezettudatos, bőrbarát, és szépséges pelusokat akar, annak a moshatót ajánlom!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy megosztod a tapasztalataidat!