2013. július 31., szerda

Közösségépítő pelenka nagyker áron :D


Sokszor feltették már nekem a kérdést az elmúlt években a kezdeti tanácstalanság után egyre magabiztosabbá és lelkesebbé váló anyukák, akik visszajöttek hozzám egy újabb adag pelusért, hogy vajon miért nem lehet a mosható nadrágpelenkákat még mindig a hagyományos bababoltokban kapni?! Erre sűrű vállvonogatás közepette mindig azt szoktam mondani, hogy sajnos arra van kínálat, amire kereslet. A bababoltok is abból élnek, amit eladnak. Elég megnézni, hogy egy közösségi helyen, mint mondjuk a Facebook, ahol kevésbé példamutató kluboknak tíz- meg százezres rajongótábora van, egy öko életmód vagy mosható pelenkás csoportnak meg csak pár száz, ez szerintem mindent elmond sok-sok ember kényelemhez, környezethez, saját pénztárcájához és egészséghez való hozzáállásáról. Tény és való, szomorú ez a helyzet, de mi azért vagyunk, hogy ne legyen reménytelen! :)

Ilyenkor válaszul általában rögtön elkezdik nekem mondani, hogy pedig ha tudták volna hamarabb, milyen kényelmes a modern textilpelenkák használata, már jóval korábban belevágtak volna, mert a papírbetétekkel nincs is szükség a széklettel való „érintkezésre”, amitől sokan tartanak, mivel azt egyenesen a wc-be dobhatják, ráadásul roppant lelkesek, mikor rájönnek, hogy az eldobható papírbetétet is lehet többször mosni, használni, amennyiben nem szennyezett... Meg hogy nem is hitték elsőre, hogy ennyire gazdaságos a mosásuk, és számottevő megtakarítás érhető el az eldobható pelenkákhoz képest, pláne ha több gyermekre is terveznek, ráadásul annyi csodaszép darab van köztük, hogy már nem is a nemszeretem feladatok közé tartozik a pelenkacsere, mivel ezekkel még az is élményszámba megy. 

Ilyenkorra már jókat kuncogok magamban, mert mindig úgy érzem, engem is meg akarnak győzni a nagy lelkesedésükkel, pedig lehet, hogy két hete még ők is pelenkadiszkontba mentek pelenkáért :D

Én megerősítésképpen ilyenkor mindig felvetem, hogy környezettudatosságra is nevelhetünk általuk, hiszen a gyermek látja, hogy a pelenkát nem kidobjuk, hanem szépen kimossuk, megszárítjuk és aztán megy szépen újra a popóra. Ebben ő is lelkesen segít majd egy éves korától kezdődően, arról nem is beszélve, hogy ortopéd orvosunk is helyeselt, amikor meglátta rajtunk a nagy csomagot, mondván, hogy kifejezetten jót tesz a babák tartásának, csípőjének, mert jobban széttartja a lábukat és egyáltalán nem akadályozza a mozgást, fejlődést.

Azt már nem is kell mondanom, hogy a mosható pelenka nem árt a bőrnek, hamarabb lesz benne szobatiszta a gyermek, mert nem szívódik fel benne a nedvesség olyan gyorsan, mint az eldobhatóban, tehát van ideje érzékelni az összefüggést a tettei és azok kellemetlen vagy kényelmetlen következményei között, és ezzel pont olyannal stimuláljuk őket, amitől az eldobóst használó babákat megfosztjuk. A tapasztalás örömétől és tanulságától, a korai szobatisztaságtól!

Az ilyen, szerencsére nagyon sűrűn előforduló beszélgetések vége mindig az szokott lenni, hogy mivel nagyon sokféle fazon, minta, méret, anyag található belőlük és széles a variálhatóság köre, mindenki megtalálja a babája alkatának és ízlésüknek megfelelőt, a hiba tehát nem a pelenkákban van, ha valaki képtelen használni őket :)

Szeretem az ilyen beszélgetéseket nagyon, mert olyan talpraesett, gyakorlatias csajokkal tudunk rögtön egy hullámhosszra kerülni csak a közös téma és elkötelezettség révén, akikkel egyébként nem is ismerjük egymást! Nem is egy barátság született már ilyen lelkes beszélgetésekből, és ez valahogy még jobban megerősít abban, hogy érdemes az ilyen vagány anyukákból minél többet felkutatni, akik nem ijednek meg a saját árnyékuktól képletesen fogalmazva, vagy nem tartanak attól, hogy valamit nem az "előírtak szerint" csinálnak!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy megosztod a tapasztalataidat!