2013. július 10., szerda

A pelenka és ami mögötte van!

Ígértem egy sorozatot a mosható pelenkákról, nincs is elfelejtve, csak időlegesen háttérbe szorult a költözés miatt. Mielőtt azonban bárki a szememre vetné, hogy miért akarok én mindenki meggyőzni arról, hogy válasszák ők is ezt az utat, gondoltam először arról írok, miért ennyire fontos ez a döntés a család életében.
A moshatózás  ugyanis nem csak a pelenkát jelenti. Nem csak arról döntünk ezáltal, hogy trendik leszünk-e, és követjük a reklámokat, vagy alternatívok, illetve csórik, ahogy sokan gondolnak a hagyományos megoldások híveire, hanem arról is, hogy kézbe vesszük-e az irányítást az életünk felett végre vagy sem. A moshatózás ugyanis elterel egy más életforma felé.
Ha belevágunk, azon vesszük észre magunk, hogy szelektáljuk a szemetet, hetente ha félig van a kukánk, fokozatosan kikopnak a háztartásból a drága vegyszerek és észrevétlenül áttérünk a természetes, filléres szerekre a vízkőoldáshoz, és wc tisztításhoz is, nem veszünk bolti mosogatószert, mosóport és öblítőt, és​ semmilyen vegyipari terméket nem használunk gyakorlatilag (ideértve a szúnyogriasztók, dezodorok, arc- és testápolók, tisztító- és mosószerek teljes arzenálját), mert tudvalevő, hogy a bőrön keresztül MINDEN felszívódik. Ehelyett natúrkozmetikumokat, (illó)olajokat, házi kotyvasztású krémeket kenünk inkább magunkra... stb. Azt sajnos nem mindig tudom megoldani, hogy csak biot egyen a család, amiben nincs E, de törekszem rá, hogy kizárólag minőségi cuccokat vegyek, na persze nem a multikban, mert ott aztán még egy nyamvadt, legalább a 3 féle ízfokozó nélküli ételízesítő sem kapható, és még hosszan sorolhatnám, hogy mi az, amit kitartó reklámozás ellenére sem vagyok már hajlandó megvenni. Nekem összességében jelentősen olcsóbb így élni, na meg egészségesebb is. A lányom a bölcsődéből összesen nem hiányzott két hetet, pedig már kijárta :) Egyszer nem kellett vele otthon maradnom, pedig mindenki bizonygatta, hogy majd minden második héten beteg lesz. Hát Ő nem lett. A csoportja rendszeresen lefeleződött, de neki soha semmi baja sem volt. Pedig még csak vitamint sem kapott. Csak minőségi életet, vegyszerek nélkül. Ezért nem kérdés, hogy a következőnek is mosható pelenkát veszek, semmint eldobhatót. 
Ha ezt mindet a mosható "számlájára" írjuk, akkor látható, hogy a minőségi lét NEM KERÜL TÖBBE. Sokan jönnek azzal,hogy  a bio ételek drágák, nincs idejük termelőknél vásárolni, vagy hogy a mosás kapcsán a víz meg az áram mennyibe kerül..stb. Nekem a fentiek alapján egyértelmű, hogy ahogyan mondják is, ezek átlátszó kifogások, nem akarásnak nyögés a vége. Inkább költök bio-ra, mint mérgező fluor tartalmú fogkrémre, inkább a termelőt keresem meg a szabadidőmben, mint állok sorban a pénztárnál a vegyszerekkel, és inkább használok pelenkamosással is kevesebb vizet, mint a társasházunk többi családja, akik enélkül is többet fogyasztanak, mint mi. Vagyis én (a sok ellenérv megfogalmazójával szemben), mint tényleges használó nem látom alá támasztva azt, hogy a mosható pelussal több víz+ áram fogyna, legalább is nem jelentősen több. Amit viszont megspórolunk általuk, az mérhetően, érzékelhetően több. 
Remélem segítettem egy kicsit rávilágítani, hogy miért is ilyen fontos helyesen dönteni. A környezetvédelem egyben gondoskodás is. Vajon hogyan tudjuk gyermekünket jól gondozni, ha nem vesszük számításba ezeket a dolgokat?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy megosztod a tapasztalataidat!