2013. június 21., péntek

Idegen kifejezések a mosható pelenkázásbanA mai mosható pelenkákat ne hasonlítgassuk a régi típusú, bonyolultan feladható, foltosodó és lassan száradó pamut pelenkákhoz.  Ezek már a múlt, ami most van, már a jelen! A legújabb, gyorsan száradó, kinézetükben is teljesen az eldobhatóra hasonlító (csak annál szebb) nadrágpelusok a közhiedelemmel ellentétben tökéletesen szárazon tartanak, légáteresztők, nagy nedvszívásúak és kényelmesek. A babábak és a mamának is! Mosásuk az automata mosógépekkel hagyományos bolti mosópor és öblítőszer nélkül, kizárólag természetes eredetű anyagokkal (mosószóda, ecet) két-háromnaponta történik, közben egy fedeles tárolóban gyűjthetjük, tartalmuktól megszabadítva, a vízfogyasztás pedig egyáltalán nem több, mint enélkül, hisz az előöblített készletet együtt lehet mosni más ruhákkal is. És a mosható pelenkáknak nincs szaguk, ellentétben az eldobhatókkal. Akármilyen hihetetlen is. :)

Ne épp azt a vizet sajnáljuk, amit ezekre kell elhasználni! Sajnáljuk inkább azt, amit az eldobható termékek gyártásához használnak, amik később szemétté válva további problémákat okoznak... 

A modern mosható pelenkák között kialakításuk szerint három fő típus létezik: a 2az1-ben (all in one), amelynél a nedvszívó réteget egybevarrták a vízzáró külsővel, ezért ez az eldobhatóhoz hasonlóan egyben adható fel; a külön belső és külön külső részből álló változat, amiket külön kell a gyermekre feladni; továbbá a zsebes pelenka - ezeket használtuk mi is - melyek nedvszívását egyénileg lehet beállítani több vagy épp kevesebb betét bele helyezésével a zsebbe, ami a belső, szárazon tartó és a külső, vízhatlan anyag között keletkezik (ott nincs összevarrva hátul a pelenka két rétege).  Ezek a nedvszívó betét nélkül 3-6 óra alatt szárazak. Ha délután-este elindítottam velük egy mosást, éjszaka mindegyik megszáradt, reggel pedig használatra készen, összekészítve kerültek be a fiókba, így nem volt napokon át száradó pelenkarengeteg, mint régen. 

Igazán nincs vesződés a modern pelenkákkal. Csak egy héten 2x meg kell nyomni a mosógép gombját. Biztosan Nektek is menne, ugye? :) Léteznek egyéb fajták, fazonok is, de lényegében e 3  ismérv alapján lehet a pelenkákat csoporokba sorolni. További fajtákért és képekért olvass tovább a blogon:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy megosztod a tapasztalataidat!