2013. június 2., vasárnap

Igaz mese a mosható pelenkázásról


Előző bejegyzésemben a mosható és az eldobható pelenka közötti tényszerű különbségeket gyűjtöttem csokorba. Ezeket nem én találtam ki, a neten bárki utánajárhat, ha esetleg kételye merülne fel bármelyik részinformációval kapcsolatban. De most nézzük a dolog anyagi vonzatát, a piszkos anyagiakat! 

Ha megengeditek, elmesélek egy történetet. Tegyük fel, hogy két család egy időben várja a kis trónörökös érkezését. Az egyik család, az egyszerűség kedvéért A-ék, anyagi okokból, környezettudatos szemlélettel a mosható pelenka mellett döntenek, míg a másik család, legyenek B-ék, a hagyományos pelenka mellett teszik le a voksukat.

Az "A" család a baba megszületése előtt apránként 80 ezer forintot tesz félre a pelenkák megvásárlására. Ebben benne van a nagyszülők babakelengyére szánt ajándéka, meg a saját, havi pár ezer spórolt pénzük is. A "B" család csak nevet ezen, ők saját meglátásuk szerint ráérnek akkor bevásárolni pelenkából, mikor tényleg szükség lesz rá. Az egyik nagyáruházban a szülés előtti akciós napokon B-ék előrelátóan 10 csomag "márkás" pelenkát vásárolnak, darabját 55 forintért, 27900 forint helyett akciósan 23650-ért, hogy az első időben biztosan ne legyen hiány belőlük.

Nemsokára eljön a nagy nap, a babák időben és rendben megérkeznek. A hivatali tortúra után megérkezik az anyasági támogatás 64.125 forintos összege is, mellyel az "A" család azonnal minimalizálja a pelenkákra fordított összeget, B-ék viszont ennek nagy részét ismét pelenka vásárlásra fordítják, mivel gyorsan beigazolódik, hogy 430 db pelenka egy újszülött esetén bizony nem is olyan sok...

Aztán telnek a hónapok, A-ék havonta kb. 1500 forintot költenek mosásra, pelenkára viszont semmit, mivel a megvásárolt 20 darabos készlet mindig kéznél van és minden igényükre megoldást nyújt. Elkezdenek mosható törlőkendőket használni, a krémezést meg elfelejtik, mert a jól szellőző ruhapelenkákban erre nincs szükség. 

A "B" család ezzel szemben havonta 8500 forintot költ pelenkára, pedig időközben már nem is a "márkás" pelust veszik, hanem olcsóbb fajtára váltottak. Sokadik próbálkozásra találtak egyet, ami megfelelt az igényeiknek, igaz babájuk bőre nem mindig bírta a próbapelusokat. Ilyenkor a megmaradt darabokat ismerőseik között elajándékozták, vagyis kidobott pénz volt a ráköltött összeg. A pirosodó popsi ellen vastagon krémeztek, eldobható törlőkendőt használtak, ami havi szinten újabb 1000 forintos kiadást jelentett számukra.

Teltek a hónapok, a gyerekek elkezdtek kúszni, mászni, majd elkezdődött a játszóteres időszak. Az anyukák a többi között sokszor beszélgettek arról, ki milyen pelenkát használ, melyik hol akciós, milyen kuponokat lehet beváltani rájuk, így egyszercsak kiderült, hogy az "A" család nem ismeri egyik fajtát sem, mert ők újrahasználható pelust használnak. Mindenki ferdén nézett rájuk, némi értetlenséggel vegyes kíváncsisággal, vajon miért?!

És az anyuka elkezdett beszélni... Arról, hogy ők megválogatják mi kerül be a háztartásukba és a szerveztükbe. Tudatosan nem termelnek több tonnányi szemetet, mert nem is veszik meg azt, ami oda kerülhet, illetve azt is elkülönítetten gyűjtik. Ehelyett a többi ruhához hasonlóan 2-3 naponta mossák a pelust is, ami aztán száradás után újra használatba kerül. Ezzel százezreket spórolnak, főleg, hogy még több babát is terveznek, mégsem kell megerőltetni magukat vagy lemondaniuk a modern életvitel könnyedségéről. Gyermekük nem beteges, allergiás vagy érzékeny, korát meghazudtoló fellépésű és érettségű, sőt, mi több, már két éves korára szobatisztává vált. 

Míg a "B" család továbbra is lelkesen vásárolta havi átlag 8500-ért a pelenkát, A-ék már rég maguk mögött tudhatták a pelenkás korszakot. Így idővel B-ék is belátták, hogy a megszokotthoz való ragaszkodásuk mennyi idővel és pénzzel rövidítette meg őket. Szerény számításaik szerint a közel három év alatt, míg gyermekük szobatiszta nem lett, megközelítőleg 350.000 forintot költöttek - apránként persze - pelenkára és kiegészítőire. Ezzel szemben A-ék a készlet beszerzési költségein felül a havi kb. 1500 Ft mosási költséggel számolva sem költöttek többet 100.000 forintnál, azaz havonta 9500 helyett csupán 3000 forintot áldoztak erre.  És ha megszületik a következő babájuk, nála már csak a mosás költségét fogják fizetni pelenkára!

Látva a másik család sikerét, a "B" család elhatározta, hogy következő gyermeküket már ők sem teszik ki a műanyagok káros hatásainak és kezdetektől fogva mosható pelenkát használnak majd, így kiadásaikat kontroll alatt tudják tartani, és befektetésük pár hónap alatt megtérül. Onnantól kezdve pedig maguknak spórolnak vele.

Eddig a történet, amit el akartam mesélni. Lehet gondolkodni rajta, mennyit ér meg nekünk a lustaság vagy a kétkedés!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy megosztod a tapasztalataidat!