2013. március 17., vasárnap

Ami a reklámokból kimarad...


Biztosan mindannyian láttátok már azt a mostanában futó pelenka reklámot, ami tényként közli, hogy a baba pelenkáját legalább 4500 alkalommal kell lecserélni, mire szobatiszta lesz! És hogy akkor már miért is ne lehetne ez a számtalan alkalom örömforrás. Eldobható pelenkával... Na persze. Szabad perceimben eljátszottam a gondolattal a sokadik alkalom után, vajon hogyan lehetne ezt a reklámot folytatni, és mi az, amit a libero marketingstábja nem akart a gyanútlan szülők orrára kötni?

Hogy vajon hányan gondoltak bele, mi lesz ennek a (minimum) 4500 pelenkának a további sorsa, miután fintorogva kihajították őket a szemétbe? Vajon hányan gondolnak bele, mi történne, ha valamilyen okból kifolyólag nem tudnák elvinni ezt az írdalmatlan mennyiségű hulladékot előlük, és ott kellene tárolni, gyűjteni a házuk előtt. De szép kupac lenne! És 100 év múlva, mikor jönnének az ükunokák látogatóba, még mindig ott díszelegnének a nagypapi pelenkái, végig az utcákban, majdhogy nem változatlanul, tudniillik a műanyag pelenkák több száz év alatt sem bomlanak le! Talán minden lelkes eldobható pelenka használó első kézből szembesülne ennek a kényelmes gyakorlatnak az elhallgatott oldalával is, ami így, hogy a szemetes kiürítésével a pelenkaprobléma eltűnik a szem elől, nem is annyira szembe tűnő! Pedig a lakó-környezetünk nem ér véget a lakásunk ajtajával...

Arról nem beszélve, hogy e gyártó által közölt adattal könnyen utána lehet számolni mennyibe is kerül manapság egy kisgyermek pelenkázása! Mert a 4500 az csak óvatos becslés. Elég sok, hogy első hallásra kb fedje a hosszúra nyúló pelenkás korszak pelenkaigényét, de ahhoz már kevés, hogy valós képet adjon a várható költségekről. Valamennyi elérhető pelenkateszt ugyanis minimum 6000 darab pelenkával számol a költségek tervezhetőségének felmérése, és a mosható pelenkákkal kapcsolatos összevethetőség érdekében, és aki veszi a fáradtságot és becsületesen összeírja mennyit vásárolt belőlük, annak is hasonló eredményre kell jutnia. 3-4 óránál többet ugyanis nem szabadna a gyerkőcnek egy pelusban eltöltenie, függetlenül attól, hogy általában jóval hosszabb ideig bírnák a strapát. A vizelet ugyanis ennyi idő alatt ugyanúgy bomlani kezd az eldobhatóban, mint a moshatóban, és ez a baktériumok melegágya. Lehet hogy az eldobhatóban akár 8 órán át is elfér a pisi, de akkor is le kell cserélni 3-4 óránként, mert gondolom egyet értünk, hogy az nem egészséges, ha a babának már a térdéig csúszott a 2 kilós teli éjszakai pelenka, mert a kedves szülő úgy van vele, hogy még fér bele... És ennyi időre a mosható tényleg jobban beválik, ráadásul nincs utóélete szemétként!

De visszatérve a dolog anyagi vonzatára, ha csak az alsókategóriás 40 forinttal számolunk is, a 4500 darab pelenka költségigénye így is 180.000 Ft! Mai áron számolva. Ami ugyanis most még csak 40 forint, az két év múlva már 60 lesz, és akkor még nem is a 95 forintos leszoktató pampers-öt vesszük... Egy kis popsitörlővel, vagy márkásabb pelussal kiegészítve ugyanis ez az összeg többszöröse, arról nem beszélve, ha több gyereket is vállalunk.

Tehát anyukák, csak hajrá! Startoljatok rá az olcsóbb és egészségesebb megoldásra! Járjatok utána annak is, ami a reklámok tényszerű megállapításai mögött van, és ne elégedjetek meg a rátok erőltetett sablonszerű megoldásokkal. Veszíteni valótok nincs, csak nyerni tudtok vele. Százezreket!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy megosztod a tapasztalataidat!