2012. február 4., szombat

Sziasztok anyukák!


Ismertek olyan családot, ahol modern mosható pelenkát használnak? Esetleg ti is kisbabások vagytok és zavar benneteket a rengeteg szemét, amivel a pelenkázás jár? Vagy sokalljátok azt a pénzt, amit hétről-hétre áldoztok erre? Esetleg nem vagytok meggyőződve róla, hogy jó a babátoknak napi 24 órában műanyag pelusban lenni? Igazatok van!

Ha szeretnétek megismerkedni a legkorszerűbb, legegészségesebb megoldásokkal, jó helyen jártok!

Az alábbi oldalakon igyekszem bemutatni, hogy teljesen indokolatlanul idegenkedik sok anyuka a mai mosható pelenkák használatától. 

Pár évtizede még ez volt általános és ennél környezetkímélőbb, költséghatékonyabb megoldás nem létezik azóta sem! A pelenkák azonban sokat változtak, manapság már ugyanolyan egyszerűen használhatók, mint az eldobhatóak. A szemetes helyett viszont a mosógépbe kell dobni őket, ennyi a különbség.

A mai kor újrahasználható ruhapelenkái bizonyítottan egészségesebbek, mint műanyag társaik, hiszen nem tartalmaznak vegyi anyagokat, ezért nem okoznak allergiát, vagy pelenka kiütéseket, természetesen szebbek is, nem szennyezik tonnaszámra a környezetet, és nem mellesleg rengeteg pénzt lehet velük megspórolni, ami manapság sajnos ismét fontos szempont. 

Ki ne akarna ilyen gyönyörű pelusokat?

Arról már nem is beszélve, hogy milyen egyszerű használni őket. Sokan azt hiszik, a moshatózás valami embert próbáló feladat és inkább bele sem vágnak. Pedig ezeket a pelenkákat nem kell sem kifőzni, sem vasalgatni, mint a régi textilpelusokat! A mai mosógépek szinte minden terhet levesznek a vállunkról, Egy rövid program, és már tiszták is. És ezt szerencsére egyre többen belátják világszerte! Napról-napra többen leszünk tehát, akiknek tényleg számít, mi van a ruha alatt!

Jobb a babának, jobb a természetnek, jobb a család költségvetésének!

Adva van tehát a kérdés, nálunk miért nem terjed annyira rohamosan a használatuk, mint külföldön, ha ennyi jó dolgot lehet elmondani róluk?? 

Sokan nem is hallottak még a modern ruhapelenkákról, mert valamiért nincs hírértéke annak, ami természetes. Vagy ha mégis, zsigerből ellene vannak, köszönhetően a reklámokból áradó pampers imádatnak, mondván: nekik erre nincs idejük. Jó kifogás sose rossz! Csak egyszer olvasna utána minden kismama, miből készül a műanyag pelenka, amit a gyerekre ad, soha többé nem kívánkozna vissza megszokásból hozzá, csak azért, mert mások is ezt használják!!!

Sokan valamiért mégsem próbálkoznak meg a baba- és környezetbarát változattal. Mintha ciki lenne egészséges környezetet teremteni gyermekünknek!? Pedig ennél könnyebb spórolási lehetőség nincs jelenleg egy kisbabás háztartásban.

Ennyire át vagyunk már itatva a fogyasztói társadalom vásárlás központú szemléletével, vagy csak kevésbé tudatosak, illetve szimplán lustábbak vagyunk, mint a külföldi anyukák? 

Vagy az anyagi ösztönzés hiányzik, amit külföldön adnak azoknak, akik erre váltanak?

Vagy felénk miért nem divat manapság környezetbarátnak lenni??? 

5 megjegyzés:

 1. Szia!

  Amikor beszélgetés közben megemlítem, hogy mosható pelust is használunk az eldobható mellett (egyenlőre még nincs annyi moshatónk, hogy minden napra elég legyen), nagyon furcsán néznek rám, és azt mondják "nekük van elég dolguk, nincs erre idejük".

  Mások " a legjobbat akarják " a gyermekeiknek, és az az eldobhatós pelus. Persze ezt mondja a védőnő, miszerint kevesebb a csúnya baba popsi, mióta eldobhatós pelus van (arra nem is gondolnak, hogy ott sem a textilpelus volt a ludas, hanem a sok vegyszer, amivel a pelusokat tisztították), és ezt mondja a televízió is.

  Vannak akik undorítónak tartják, hogy belenyúlhatnak a baba kakijába miközben a pelust mossák, és sokan hitetlenkednek, hogyan is lehet tisztára mosni, "kifertőtleníteni" a mai modern moshatókat, ha nem lehet fehéríteni és vasalni sem azokat.

  Tehát összetett a dolog, tájékozatlanság a témában, megszokás, motiválatlanság, rugalmatlanság.

  De hiszem, hogy egyre többen leszünk, akik megértik, hogy hosszú távon ezzel teszünk jót a gyermekeinknek, és hogy nem is jár olyan sok plusz munkával, és a popsi ápolásához nem kell annyi vegyszert használni moshatóban.

  VálaszTörlés
 2. Szia
  Szerintem borzasztó nehéz az emberek szemléletét átformálni. Nem ismerek senkit közel s távol, aki mosható pelenkát használna, vagy hordozókendőben vinné a babát. Úgy látom pedig kezd "divattá" válni ez, de inkább Budapesten. Én 8 éve kezdtem, első lányom születésekor, de még ma is hüledeznek, amikor meglátják a picit a hordozókendőben.
  Szóval, nem tudom miért olyan fura dolgok ezek asok ember számára.

  VálaszTörlés
 3. Mi moshatót használunk, és kb. úgy néznek ránk, mint az ufókra. :( Egyedül a védőnőnk dicsért meg, és érdeklődött irántuk. Remélem, lesz, akinek mondja és lelkesedik a témáért, én szívesen megosztom a tapasztalataimat. És most már azt is tudom, hogy hová irányítsam őket, ha jó áron szeretnének rendelni!
  Ági

  VálaszTörlés
 4. Mi is moshatót használunk, most a harmadik fiókámnál.Nagyon jó és nagyon bejött.Kár,hogy az első kettőnél nem hallottam róla, bár ott is volt amikor tetrát használtam megkötős külsővel, de mindenki bolondnak nézett.Ez 10 éve volt.Most nem néznek ugyan bolondnak, de nem igazán nyitott rá senki, eddig az elmúlt egy évben egy kismama jött el, hogy megnézze milyenek.A védőnőink meg csak néztek, hogy én mit is használok, de nem igazán tudnak a témához hozzászólni vagy nem is akarnak.

  Ez az oldal nagyon tetszik,minden nagyon szépen,érthetően össze van foglalva és aki egy kicsit is gondolkodik rajta,azt biztos meggyőzi ha átolvassa az oldalt.

  VálaszTörlés
 5. Szerintem nagyon jó dolog a mosható pelusozás, de azért az, hogy nem kerül plussz időbe/energiába, nem igaz. Első gyerekem 1 éves korától a szobatisztaságig (bőven elmúlt 3 éves ekkorra, mert tesó születése miatt ragaszkodott a pelushoz), második pedig néhány hetes kora óta kap moshatót. A kaki lemosása, teregetés, hajtogatás munkás dolog, most télen pedig kevés is a hely a szárítón, ez is problémás. Na és az eldobhatónak még mindig nagyobb a nedvszívó képessége, ez egy sokat pisilő gyereknél számít. Így most már vegyesben használok moshatót és eldobhatót, csökkent a lelkesedésem.
  Szóval kell egy adag megszállottság ehhez a moshatózáshoz, na! Persze azért öröm nézni, főként nyáron a szélben lengedező színes pelusokat!

  VálaszTörlés

Köszönöm, hogy megosztod a tapasztalataidat!