2011. május 24., kedd

A moshatózás napjainkban


  Egy teljesen új mód, hogy a pelenkára gondoljunk!


A mosható pelenkázás nem új keletű dolog, évszázadokig csak ez a módszer állt az anyukák rendelkezésre. Aki most szeretné gyermekét megismertetni vele, kisbabaként nagy valószínűséggel még maga is találkozhatott a régi textilpelenkákkal, amiket anyáinknak kifőzni, vasalni kellett és nemhogy szépek, egyszerűen használhatók sem voltak. A világ azonban sokat változott, és ez ezen a téren is megmutatkozik.

Az elmúlt két évtizedben elárasztottak bennünket is a műanyag pelenkákkal. Hiába a természetes anyagú ruhácskák, ha az (eldobós) pelenka szinte a legelső dolog, amivel a kisbaba védtelen szervezete találkozik a megszületését követően. Természetesen nem mindegy, hogy mit tartalmaz. Használatukkal sokszorosára növekedett a pelenka kiütések, egyéb bőrpanaszok, illetve a különféle allergiás megbetegedések előfordulási gyakorisága, csakhogy ezt mindenki elfogadja, mintha ez a pelenkázás szükségszerű velejárója lenne. Sok mindent okolnak érte, vastag krémezést javasolnak ellene, de senkinek nem áll érdekében a valódi okát elárulni, ami maga a műanyag pelenka és az abban lévő vegyszerek(!), amiktől befülled és irritált lesz a babák popója, szervezetükbe pedig számtalan szükségtelen kémiai anyag szívódik fel a bőrükön keresztül! A fenti problémák a mosható pelenkában - ahol nincs hozzáadott vegyi anyag - ismeretlen problémák. 

A nyugati gyárak piacszerzésének, mosolygós babákkal teli, szívhez szóló pelenka reklámjainak köszönhetően a ruhapelenkák mégis egycsapásra a feledés homályába merültek. A globalizáció szeletkéjeként nálunk is mindenki elhitte, hogy elavultak, munkásak, boldog babát pedig csak eldobhatóba pelenkázhatunk. Csak mert ezt állítják a gyártóik, akik hiszékenységünket időről időre akciós pelenka vásárlási kuponokkal jutalmazzák. Így a fogyasztói társadalom velejárójaként az eldobható lett a megszokott, a nagy betűs pelenka, amit mindenki ismer és használ, anélkül, hogy egyáltalán elgondolkodnánk rajta, vajon gyermekeinknek jó-e, illetve fenntartható-e, amit csinálunk?! A modern kor vívmányaként tekintünk rá, ami megkönnyíti a mindennapokat. Pedig mint tudjuk sok mindenről kiderült már, hogy nem azt nyújtja, amit ígért... Jogos tehát a kétely velük kapcsolatban! Azt ajánlom, feleslegesen ne tegye ki senki gyermekét a káros hatásoknak! Számos megoldás létezik ezek kiküszöbölésére, merj Te is élni velük gyermeked érdekében. Akkor is, ha ez a környezetedben még talán megrökönyödést vált ki...

Olyannyira ritka ugyanis, hogy egy kismamát a velük kapcsolatba kerülő gyermekorvosok, védőnők egyáltalán tájékoztatnak az alternatív lehetőségekről, vagy hogy a család maga járjon utána a tényeknek és tudatosan döntsön másképp, hogy manapság még igen furcsán néznek ránk, mosható pelust használó anyukákra, mondván, hogy minek, ha van könnyebb megoldás is. Pedig szerencsére egyre többen vagyunk itthon is és világszerte is, akik nem hisznek abban, hogy a műanyag a természetes, pláne nem az egészséges...

A műanyagok testünkre gyakorolt káros hatásainak egyre teljesebb körű ismerete tehát joggal veti fel az igényt az ezekből készült pelenkák helyett egy praktikusabb, egészségesebb megoldásra, mely mellesleg a környezetet sem szennyezi, ugyanakkor könnyen beilleszthető a modern életvitelbe. Előbb-utóbb tehát mindenkinek érdemes megbarátkozni velük és felülbírálni korábbi elutasító álláspontját!

Mert hol vannak már anyáink csúnyácska tetra pelenkái, a használattól megkeményedő kötözős gumi bugyikkal egyetemben?! Nem hiányoznak senkinek! Ha még mindig ilyenek lennének a modern ruhapelenkák, senkit nem buzdítanék a használatukra! A mai kor újrahasználható mosható mintás pelenkái azonban pihe-puha plüssből, bambuszból, könnyen tisztítható mikroszálból, vízzáró, de légáteresztő anyagból készülnek megszámlálhatatlan színben, illetve divatos és menő mintával, hogy mindenki megtalálja a saját és gyermeke kedvére valót!

Egy kis ízelítő :)

Sokan azért idegenkednek a mosható pelenka használattól, mert  még mindig a hagyományos textilpelenkákkal azonosítják őket. Azt gondolják, túl sok macerával jár a használatuk, nem fér bele az életmódjukba, vagy nincs helyük, idejük mosni, szárítani. Mintha mást nem is mosnának, csak ezeket kellene! :S

Egyszerűen azért van ellenérzésük, mert a rengeteg pelenka reklámnak köszönhetően el sem tudják képzelni, hogy van más megoldás is! Vagy egyszerűen lusták megismerni az ismeretlent, emiatt hivatkoznak a kényelemre.

Pedig a megfelelő kiegészítők használatával nem több a velük való foglalatosság, mint a szennyes ruhákkal, melytől senki nem irtózik, hanem egyszerűen berakja a mosógépbe, kiteregeti majd elpakolja őket! Ennyit kell tenni a modern mosható pelusokkal is, semmi többet.

Vannak, akik úgy közelítik meg ezt a témát, hogy ők megengedhetik maguknak, hogy drága pelenkát vegyenek, na meg "ők aztán nem fognak kakiban turkálni" - amit mellesleg mi sem teszünk - , sokkal egyszerűbb és kényelmesebb szerintük eldobhatót használni. Pedig semmivel sem könnyebb az eldobósból kivakarni a gyereket, maximum az a 2 perc spórolható meg, amit a pelus mosásra alkalmassá tétele - papír kiemelése és wc-be helyezése, nedvszívó betétek eltávolítása, leöblítés, tárolóba helyezés - igényel, ennek azonban súlyos ára van. Szó szerint. Anyagilag, egészségileg és környezetvédelmileg egyaránt.

A legszemléletesebben úgy tudok rávilágítani ezen érvek tévhiteire, ha a mosogatást, mint alap háztartási tevékenységet hasonlítom a moshatózáshoz. Ennél is van ugyanis más megoldás. Nem kell otthon főzni, meg lehet venni készen is a fűrészpor ízű mirelit kaját valami szupermarketben, jó kis rákkeltő mikróban meg lehet eredeti csomagolásában is melegíteni, majd kitálalni, lehetőleg szintén műanyag evőeszközzel megenni, aztán az egész mehet a szemétbe. Hogy nem olyan otthonos, ízletes és egészséges, mintha törődtünk volna vele mi is, az nem számít. Dolgunk nincs vele. 

A mosható pelenkák is ilyenek. Lehet venni kész terméket pelenkából is, de annak használata személytelen, és örökös fogyasztásra nevel. Vagy be lehet szerezni egy kedvencekből álló készletet is, lehet használni, szeretni, mosni, ápolni őket, aztán túladni rajtuk. Szemetelés nélkül.

De ha nem akarok ilyen sarkosan fogalmazni, akkor úgy is mondhatom, hogy használhatok papírtányért is a mindennapokban, azzal sincs meló. Egy használat után mehet a szemétbe. Innentől kezdve nem kell foglalkozni vele, hová kerül és mi lesz vele, vagy hogy mennyi fát kell hozzá kivágni. Vagy lehet porcelán vagy kerámia tányért is használni, ahogy gondolom mindenki használja is, amit használat után elmosogatunk, vagy betesszük a gépbe, kinek hogy szimpatikus, vagy anyagi lehetőségei miként engedik. Márpedig mosógépe azért azt hiszem manapság minden háztartásnak van már. Lehet tehát dönteni, mi is papírtányérosok, vagy valódi étkészletesek leszünk. A gép a többit megoldja helyettünk, és még a pelenkaszemetet sem kell ezután levinnünk.


A mai gépesített világunkban ez a dolog tehát nem a használat egyszerűségéről szól. Sokkal inkább arról, hogy aki moshatózik, egészen más szemlélettel tekint a világra. Sokkal több minden lesz fontosabb a fogyasztásnál. Az így megspórolt, a pelenkára, vegyszerekre addig feleslegesen kidobált pénzt pedig másra is költheti, mégsem kell a kényelmét feladni a környezettudatosságért cserébe, sőt egyúttal óvja is gyermeke és a Föld egészségét, melyet mint tudjuk, gyermekeinkre hagyunk örökül.

Illendő lenne tehát vigyázni rá!

Mellesleg egyáltalán nem undorítóbb kiemelni a székletet a pelusból a papírbetét segítségével és egyenesen a wc-be, a pelust pedig a mosógépbe vagy a tartóba dobni, mint a babaágy melletti pelenkaszemetesbe  hajítani tartalmával együtt, majd légmentesen méternyi műanyag zacskóba csomagolni, hogy elviselhetőbb legyen a szaga, és oxigén híján lehetőleg még annyi se tudjon lebomlani belőle, mint ami tudna! Este pedig kiüríteni a bűzlő szemetest, hogy sose lássuk többé a tartalmát, mintha nem is mi felelnénk érte, mi lesz vele! Elég abszurd, nem? Mégis naponta sok százezren teszik mindezt!

Pedig nem mindegy mennyivel növekszik - általunk is - az a pelenka szemét, melynek legelső példányai sem bomlottak még el a tömeggyártásuk elkezdése, azaz az 1970-es évek óta! És egy pár száz évig még nem is tudnak a bennük felhasznált műanyagoknak köszönhetően. Jobb tehát, ha egyáltalán nem is használunk ilyen ártalmas termékeket! 

A műanyag zacskók drágulása, tiltása kapcsán egyre több helyről hallunk manapság a médiában is a műanyagok évszázadokig tartó bomlási idejéről, melyek a fénytelen és levegőtlen szeméttárolókban még hosszabbra nyúlnak. A nagyobb nyilvánosságnak köszönhetően remélhetőleg előbb-utóbb mindenki utána gondol, miben kell még helyettesíteni őket az élhetőbb jövőért, és eljön a idő, hogy a gyártóik kénytelenek lesznek átgondolni termékeik reklámjait! Mert ki használná őket, ha ezeket a tényeket is beleszőnék a reklámokba?
 
Szeméttelep.
A háztartási szemét 20%-a műanyag higiéniai termékekből áll, melyek évszázadokig nem bomlanak el, nem lehet elkülönítetten gyűjteni, újrahasznosítani őket, csak halmozódnak és tartalmukkal folyamatosan fertőznek.

Ahhoz, hogy ezt a napról napra terebélyesedő világméretű ökológiai problémát kezelni lehessen, mindössze a szemléletmódunkon kellene egy kicsit változtatni. Sok kicsi sokra megy! Az a folyamat ugyanis, ami a pelusban zajlik, teljesen természetes, mégsem jut senkinek eszébe, hogy a wc használat helyett maga is légmentes zacskóba csomagolja a terméket és a szemétbe dobja! Babáinknál meg sajnos a gyártók ezt akarják beállítani természetesnek, hisz ez jó üzlet nekik :( És mint sok mindenben, itt is a profit győzött az észérvek felett.


Pedig a ruhapelenkázás, ami modern megoldásaival tökéletesen megfelel a mai kor követelményeinek, következmények nélkül nem váltható fel a kényelmi szemétgyártással!!!! 


Ha belegondolunk ugyanis, hogy minden kisgyermek, akit ismerünk csak a környezetünkben (meg persze azok is, akiket nem), mind több tonna szemetet termel első életéveiben a pelenkáival, akkor nem bízhatunk abban, hogy a saját gyerekünk egy jobb, tisztább világban fog felnőni, hiszen a tonnaszámra kidobált műpelenkák még évszázadok múlva is itt lesznek, kezdeni kellene velük valamit. De azt persze senki nem tudja, hogy mit. Addig meg a belőlük kioldódó anyagok lassan tönkre teszik a földet, vizeinket és mindannyiunk egészségét.

Sokan talán nem is hallottak még ezekről a megdöbbentő tényekről. Vagy ha mégis, egy vállrándítással elintézik, mondván, hogy ők nem használnak olyan sokat ezekből. Csak egy tonnányit... Meg nekik erre nincs idejük, kedvük, meg ez olyan undorító stb. Pedig akik használják, nem véletlenül teszik. Mennyivel jobb, ha meggyőződésből állunk valami mellé, mintha gyengeségből választjuk a könnyebbik utat!

Sok múlik tehát rajtunk, milyen felelős döntést hozunk! Követendővé tesszük-e gyermekeink számára is a környezettudatos életmódot, vagy marad minden a régiben?!

Ahogy a szelektív hulladékgyűjtés, a bio élelmiszerek és kozmetikumok, úgy ez is elfogadott és ajánlott lesz pár éven belül, mert nincs más megoldás! Csak a gyártók lobbiját kell megtörni, és egy kicsit a dolgok mögé nézni. De addig is legalább a lelkiismeretünk legyen tiszta! Minden egyes moshatós babával kevesebb a fertőző hulladék, melynek ártalmatlanítását talán csak generációk múlva sikerül megnyugtatóan rendezni.

De nemcsak környezetvédelmi, hanem anyagi okokból is sokkal jobban megéri mosható pelenkát használni, főleg ha már a baba érkezése előtt eldöntjük, és nem csomagban, hanem különböző fajtákból válogatva, egyesével állítjuk össze a készletünket. Így havi pár ezerből építgetjük a készletet, és fokozatosan tudunk áttérni a használatára. Lehet ugyanis, hogy forintosítva soknak tűnik egyszerre a komplett mosható készlet beszerzése, ahogy a heti, havi pelenka adagoké is természetesen, az összköltségről nem is beszélve, de míg az újrahasználhatóakat elég egyszer megvenni és kitartanak a szobatisztaságig, az eldobható megy a szemétbe!

Ki lehet számolni, hogy a készlet ára hány havi eldobós pelenkára lenne elég, amiket ugye azonnal kidobálunk, ezek meg évekig használhatóak, kistestvérnél, rokonnál is, vagy akár el is adhatók!! A használt pelenkák piaca is virágzik, mert szerencsére egyre többen vannak, akik új fajtákat szeretnének kipróbálni! Amellett tehát, hogy gazdaságosak, még értékállóak is! A befektetett összeg így pár hónap alatt megtérül, onnantól kezdve pedig már magunknak spórolunk velük! 

Arról nem is beszélve, hogy mennyivel szebbek, mint eldobható társaik. Párduc, zsiráf, boci, Hello Kitty, Mickey Mouse,  Spongyabob, Micimackó, terepszín és még számtalan vidám, színes minta, hogy csak a legnépszerűbbeket említsem. Szó szerint színt hoznak a baba és a mama életébe is még egy ilyen napi rutinfeladat elvégzése közben is, mint a pelenkázás! 
Népszerű minták

A mosható pelenka használatával járó tennivalók naponta mindössze negyed órát igényelnek és a munka nagy része sem bennünket terhel a mai modern mosógépeknek hála, igazán nem hivatkozhatunk tehát a kényelemre! Sok moshatózó anyuka a sokadik gyerkőcnél is ezt használja, azaz mosásukat nem probléma beilleszteni a nagycsaládosok zsúfolt napirendjébe sem! Ha nekik sikerült, neked sem megoldhatatlan feladat! Vágj bele mielőbb! Csak jót tehetsz vele magatoknak!

Linkajánló:  

2 megjegyzés:

  1. Jó volt olvasni ezt a bejegyzést:) Egy hozzáfűzésem lenne: a nagyanyáink korában használt textilpelenka sem korszerűtlen - elképesztően gyorsan és jól szívja a nedvességet, gyorsan szárad, olcsó -, hanem az akkori fertőtlenítési módszerek korszerűtlenek ma már. Nyilvánvaló, hogy ha a több rétegből összevarrt modern pelenkákat nem kell hypózni, kifőzni és vasalni, akkor nem kell a tetra pelenkákat sem a mai mosógépek világában:) Az én személyes kedvenceim a tetrák, mert nagyon sokoldalúan kihasználhatóak újszülött kortól a pelenkázás végéig:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a megerősítést, teljesen egyet értünk. A "régi" módszer is sokkal könnyebb a mai közegben. De sajnos sokan még mindig ezzel a munkás verzióval azonosítják a mai mosható pelusok használatát is, és ezzel a tévhittel nehéz megbirkózni. Ahogy írtad is, nem a tetrákkal, hanem a formátlan gumibugyikkal volt probléma régen is, illetve a korszerű mosási lehetőségek hiányával, de a mai kompakt formák és fazonok, meg gépek ezt a problémát könnyedén áthidalják. Így hát minél többeknek javaslom, hogy pelenka kalandra fel!

      Törlés

Köszönöm, hogy megosztod a tapasztalataidat!