2011. május 23., hétfő

A leggyakoribb pelenka típusok ÚJ!

Sokan úgy gondolják, hogy a mosható pelenka egyszerű textilpelenka, amit macerás használni és mind egyforma. Azonban ez koránt sincs így. Ha vesszük a fáradtságot és elkezdünk egyre többet megtudni róluk, úgy lesz egyre szerteágazóbb a mosható pelenkák témaköre. Sokszor hallani azt, hogy zsebes, aio, külső meg prefold, vagy kontúr betét, aki azonban még nem ismerős a témában, azoknak ez semmit nem jelent. Derítsük fel hát, mit is jelentenek ezek a kifejezések.
Azt azonban mindenek előtt szögezzük le, hogy a babák számára a mosható pelenka - bármilyen mellett döntünk is - kiváló kényelmet biztosít. És már ezért is megéri emellett dönteni!

Bőrük a lélegző, de vízhatlan (PUL vagy TPU) réteg alatt, illetve gyapjú külsőben éppoly száraz marad, mint eldobhatóban, és vaskosabb kialakítása ellenére, vagy szőrös anyagánál fogva sem fülled be a nyári melegben, nem úgy, mint az eldobhatóban. A jó átszellőzés miatt a krémezés is szükségtelen! Ezen kívül a csípő fejlődése szempontjából ideális enyhe terpesztartásban tartja a kis lábakat, gazdáik kiválóan tudnak benne mozogni, a járás tanulásakor pedig külön előny számukra a puha kis csomag a popsin, mely védi őket a kezdeti eséseknél.

A mosható pelenkák típusait - részletekbe menő márka reklámozás  és a teljesség igénye nélkül - legegyszerűbben aszerint lehet csoportosítani, hogy a pelus hány részből áll és hogyan kell feladni a babára. Ez a csoportosítás a kezdő érdeklődők számára is megkönnyíti a pelenkák megismerését, és talán segít behatárolni milyet is szeretnének használni.

Eszerint beszélhetünk a kétrészes szettekről, melyek külön nedvszívó pelenka belső és vízhatlan külső kombinációjából állnak.

Két részes pelenka, külön külső és belső résszel


Többek között a gyapjú külsők is ide tartoznak, melyek érzékeny bőrű babák esetén helyettesítik a PUL külsőket. Ezek vízzárását a lanolinozás biztosítja, melyet minden mosás után meg kell újítani.

Gyapjú külső kisnadrág fazonban

A horgolt, nyers gyapjúból készült bugyik lehetnek száras, hosszúnadrág vagy bugyifazonúak is, a lényeg, hogy biztosan nem teremtenek gombaérlelő klímát, és tökéletesen szellőznek, de nem áznak át. Aki kedvet érez a kötéséhez, itt megtalálja a kötésmintát hozzá.

A több részes pelenka szettek esetén először a nedvszívó belső pelenkát, aztán pedig választásunk szerint valamelyik fajta pelenka külsőt kell a babára feladni. 

Pul külső és nedvszívó belső pelenka

Használatuk kicsit körülményes lehet első alkalommal, de gyorsan megtanulható. Ebből a fajtából pl. Bambino Mio vagy Cotton Bottoms néven létezik olyan pelenka rendszer, ami nem belső pelenkát, hanem prefold betétet használ nedvszívásra. Hogy ez micsoda, megtalálod itt!
Prefold betétként használva külsőben

Ezt a legegyszerűbben úgy próbálhatjuk ki otthon, hogy egy külső pelenkát és pár betétet vagy textilpelenkát, papírbetéttel beszerzünk, betét alakúra hajtogatjuk, és máris láthatjuk, hogy birkózunk meg a feladásával. Mivel külön részekből áll, alkarunkra fektetve a legcélszerűbb a baba alá helyezni, onnan meg már egyértelmű hogyan tovább.

Ha nehezen megy, akkor maradjunk a belső pelusnál, ami a külső alatt már a babára van rögzítve. Ezek lehetnek prefoldból különféleképp hajtogatott belső pelenkák,

Fiús hajtású prefold snappy kapoccsal rögzítve


illetve készülhetnek formázott szabással is, rögzítési pont nélkül, ekkor snappy kapoccsal kell ráerősíteni a babára, ami nem ördöngösség, de a kezdők csak akkor próbálkozzanak vele, ha igazán elszántak :) 

Rögzítés nélküli frottír belső pelenka snappy kapoccsal

Aki a könnyebb és egyszerűbb megoldásnál maradna, az vehet tépőzáras vagy patentos változatút is. Ezek készülhetnek egy méretben, ami patentokkal állítható a kívánt méretre, vagy külön s-m-l méretben is, amekkorára épp szükség van. Ezek ajánlott súlyhatárait a gyártói utasítás tartalmazza.

Tépőzáras egyméretes bambusz belső plusz betéttel
 
Csak a vízzáró külsőt el ne felejtsük feladni a gyerekre :) 


Másik kategória az eldobható pelenkához leginkább hasonlító egy darabos, minden egyben (AIO), azaz all in one pelenka, mely esetén a vízzáró réteg, és bizonyos esetekben a nedvszívó betét is már bele van varrva a pelenkába, így egy mozdulat csupán a feladás. 

Bevarrt nedvszívó betétes AIO pelus

Ezek továbbfejlesztett változatai az AI2 (azaz all in two) pelusok, amikben szintén benne van a vízzáró réteg, de a betét részben leválasztható a pelusokról a könnyebb száradás érdekében.

Kihajtható, kivehető betétek az AI2 pelenkában

Ezek egyik új változatát képezik a zsebes pelenka külsők, melyekről az új pelenka bejegyzésemben olvashatsz!

A fenti két kategória között helyezkednek el manapság terjedő hibrid pelenkák, melyek ötvözik az eldobható és a mosható pelusok előnyeit, átmenetet képezve az egyrészes és a két részből álló szettek között, hiszen belsejük kivehető, és új betéttel cserélhető. Ezek felépítését és működési elvét külön oldalon részleteztem! Nézd meg itt!Kipatentozható belső vízhatlan a hibrid pelusban

Az eldobhatóhoz hasonlóan egy mozdulattal feladható aio pelenkák készülhetnek bevarrt (AIO)/ kihajtható / lepatentozható (AI2) nedvszívó maggal, melynél a csere egyben történik, és bizony előfordulhat, hogy sokat pisilő babánál nem elég a beletett betétek nedvszívó képessége, ezért esetleg sűrűbben kell cserélni - mivel a betétek kapacitása nem mindig állítható az igényeknek megfelelően, és a több összevarrt réteg miatt nehezebben is száradnak -, vagy készülhet zsebes kivitelben is, ahol a pelenka külső, mintás fele és a hozzávarrt belső anyag közé kell a szükséges mennyiségű nedvszívó betétet behelyezni, mosás, száradás alkalmával pedig kivenni onnan, így ezek sokkal hamarabb megszáradnak, mint egybevarrt társaik, és a nedvszívó kapacitás is egyénileg szabályozható egy, két vagy három betéttel. 

Zsebes pelenka szárazon tartó belsővel
 
/Sokan az aio megnevezést csak a bevarrt nedvszívó betétes pelusokra használják, én azonban a kezdő érdeklődők számára logikusabbnak tartom a fenti, felépítés szerinti csoportosítást, más oldalakon viszont valószínűleg így találkozhatsz velük./


Az aio pelusok legnépszerűbb típusai újszülött kortól egészen a  szobatisztaságig használhatók, de vannak olyan fajtáik is, amelyek különböző, S-M-L méretben készülnek, ezeket azonban a baba növekedésével párhuzamosan értelemszerűen nagyobbra kell cserélni, mely többször jelent nagyobb kiadást a családnak. Kétségtelen ugyanakkor, hogy ezek a megadott súlyhatáron belül általában jobban illeszkednek, és a lepatentolt fodrozódó anyagtöbblet hiányában kisebb csomagot képeznek a popsin. Vékonyabb babáknál javasolt a használatuk, akik az egyméretesből kipisilnek, mivel a combgumírozás nem illeszkedik pontosan rájuk.


Magam is kisgyermekes anyuka vagyok, természetesen mosható pelenka használó, így saját tapasztalat alapján ajánlom másoknak is az általam kipróbált pelenka fajtákat.Tapasztalataim alapján a legegyszerűbben használható mosható pelenka fajta az egy méretben készülő zsebes pelus, ami átlagos testalkatú babáknál működik a legjobban. Nagyszerűsége és népszerűsége épp abban rejlik, hogy még a legizgágább gyerekre is gyorsan feladható, mivel egy darabból áll. Készülhet patentos és tépőzáras kivitelben, amit a nagyszülők, apukák is gyorsan megtanulnak használni! A rajtuk lévő patentok elhelyezkedésbeli különbségeiről, és azok jelentőségéről az alábbi oldalon olvashatsz. Egyméretes révén ez a pelenka jó a legkisebb és a már leszokóban lévő babákra is, 4-13-15 kg között, mivel az elől lévő patentokkal a hossza a kellő méretre állítható. 
Egy pelenka, 3 méret
Az állítási lehetőségeknek köszönhetően ezeket a pelenkákat akár egyidejűleg, akár egymás után több gyermek is használhatja, így azokat csak egyszer kell megvásárolni és több testvért is kiszolgálnak, hiszen extra tartós anyagokból készülnek. Kiváló minőségüket és nedvszívó képességüket megfelelő mosás mellett évekig megőrzik,  így minél többször használjuk őket, annál többet spórolunk!


Méretállítási lehetőségek

Elég egy készletet megvenni belőlük, ami kb 15-20 pelenkát és betéteiket jelenti, és ez a mennyiség kiváltja a több ezer eldobálhatót! Végig tudják követni a baba méretbeli változásait, így sem neki, sem a kis tesónak nem kell soha többé pelenkát venni majd, mivel méretük együtt tud "nőni" a babával. 

A zsebes egyméretű pelenkák választható mintáit megtalálod az alábbi oldalon. Egyedüli hátrányuk, hogy az átlagosnál vékonyabb babákra nem minden fajtájuk illeszkedik tökéletesen, mivel gyártónként eltérő méretű lehet a szabásuk, azaz egyforma méretűre állítva is lehet pár cm különbség közöttük, ami kis korban, vagy vékony babáknál sokat számít, főleg a combkerületnél!

Márkák méretkülönbsége legkisebbre állítva

Ilyen esetben használjunk védőgátas zsebeseket (újdonságok itt), illetve a külön külsős vagy hibrid megoldásokat részesítsük előnyben, melyek között biztosan megtaláljuk a nekünk valót. Feladni tehát nem kell a moshatózást, egy-egy darabbal próbáljuk ki, beválik-e gyermekünknél is az adott márka, aztán lehet bővíteni a készletet azzal a fajtával. 

Sokféle pelenka rendszert teszteltem magam is, így állítom: felesleges a kényelem jelszava mögé bújni, mikor ezek a pelusok jelentik csak igazán a természetes, és nem mellesleg környezet és pénztárca kímélő megoldását a pelenkázásnak! Babánk egészsége érdekében érdemes megfontolnia a ruhapelenkák használatát minden családnak. Veszteni való nincs, nyerni viszont annál többet lehet!!! Használata napi negyed óra ráfordítást igényel csupán az eldobhatóhoz képest, anyagi és környezetvédelmi tekintetben  viszont összehasonlíthatatlanul gazdaságosabbak, na és sokkal környezetkímélőbbek azoknál.

Amennyiben felkeltették érdeklődésed a pelusok, keress bizalommal, szívesen segítek a készlet összeállításában a különböző fajták bemutatásával és akár személyesen is el tudom mondani a használatra vonatkozó tanácsaimat, hisz közvetlenül a legegyszerűbb megbeszélni, melyik fajta pelus az, amit a szokásaitok függvényében jó szívvel ajánlanék nektek is!

Tégy egy próbát velük! Pár próbálkozást megér, ha soha többé nem kell környezetszennyező eldobható pelenkát venned!!                  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy megosztod a tapasztalataidat!